LG HXD5 este un disc rigid extern de 2,5 ţoli, cu conexiune USB, fără alimentare externă; un accesoriu util pentru orice utilizator al unui calculator portabil. Se găseşte la Media Galaxy, la Domo, la Altex şi probabil şi prin alte magazine.
Hard disk-ul prezintă o priză USB mini-B obişnuită, aşa că nu este nevoie de vreun cablu special pentru conectarea lui la calculator. (Asta spre deosebire, de exemplu, de unele modele WD My Passport Essential recente care au o priză micro-B şi necesită deci cabluri mai puţin uzuale, cum ar fi Nokia CA-101.)
Pe una dintre feţele laterale echipamentul poartă inscripţionat textul „My Netbook Friend“, ceea ce în Engleza Extrem-Orientală folosită cu nonşalanţă de departamentul de promovare al producătorului înseamnă, probabil, „camaradul meu de calculatoare ultraportabile“. Dar nu utilitatea şi impetuozitatea acestui slogan fac obiectul acestui articol, ci misterul înseşi existenţei acestui produs.
Pe spatele hard disk-ului se găseşte o etichetă cu datele de identificare. Reproduc tot textul de pe etichetă, cu excepţia numărului de serie care este o informaţie cu caracter personal:
- LG 2.5" External HDD HXD5 500GB
- HDD made in Thailand Assembled in China
- S/N: (autocenzurat)
- www.lgservice.com
www.lge.com - LG Electronics Inc.
Să vedem la ce sunt bune adresele Web indicate pe etichetă:
- Google nu găseşte nici un rezultat pentru căutarea "hxd5" site:lgservice.com.
- Google nu găseşte nici un rezultat pentru căutarea "hxd5" site:lge.com.
- Căutarea "hxd5" external hdd întoarce 22 de rezultate, dintre care două ţepe Americăneşti (feriţi-vă de situl dailydigitals.com, este lipsit de conţinut şi foloseşte trucuri ieftine pentru a intra în listele de rezultate întoarse de Google) şi două hituri Germane de la www.ciao.de care lămuresc parţial misterul: eticheta minte. Produsul nu se cheamă HXD5, ci HXD5U50GWW, sau HXD5U50GLS, etc., în funcţie de culori.
Mărturisesc că pe ambalajul cel de plastic scria că modelul are codul HXD5U50GWW. Dar cine mai stă să citească ce scrie în format uman pe suporturi fizice?
Ştiind acum după ce să ne uităm, reluăm încercările:
- Google continuă să refuze să întoarcă vreu-un rezultat pentru HXD5U50GWW pe situl lgservice.com.
- Dar, victorie! Pentru HXD5U50GWW pe situl lge.com se găsesc 5 hituri! Toate în limba Italiană, ceea ce este bine, pentru că pagina de catalog în limba Italiana se poate citi.
Situl Românesc al firmei LG nu recunoaşte că hard disk-urile externe HXD5 ar fi disponibile la noi în ţară, deşi este vădit că se găsesc.
Sistemul de operare Windows 7 recunoaşte hard disk-ul ca fiind un „USB to ATA/ATAPI Bridge“, ceea ce este într-un anumite sens adevărat, dar nu prea intuitiv şi sigur misterios pentru mica minoritate a utilizatorilor de tehnică de calcul care nu sunt informaticieni. Discul de fapt este un Fujitsu MJA2500BH G2. Chiar dacă hard disk-ul însuşi este ce este, incinta (adică, cum am spune, rack-ul) s-ar fi cuvenit să declare că este un produs LG...
Apropos de by the way, ce găsim pe situl lui Fujitsu?
Fujitsu Limited has transferred its hard disk drive (HDD) business to Toshiba Corporation on October 1st, 2009. Please visit the Toshiba Web Site to see past Fujitsu hard disk drive OEM products.
Am un Harddisk exact ca acesta pe albastru. Cand la conectat la PC-ul meu, dupa ce si-a instalat singur driver-ul , im scria ca ar fi un aparat pe nume Toshiba... (mentionez ca acest PC are Windows XP Pro)
RăspundețiȘtergereBun, exact identic si la mine, il vede ca si Fujitsu si l-a instalat ca USB to ATA/ATAPI Bridge, dar nu-l pot accesa! Se simte ca se invarte, led-ul e aprins, in usb connections apare dar in My Computer nu! cum il pot accesa sa-l folosesc?
RăspundețiȘtergereClick dreapta pe Computer (sau My Computer în Windows XP), selectaţi Manage. Se deschide consola Computer Management. În panoul din stânga sub Storage selectaţi Disk Management. În panoul din dreapta vor fi afişate în partea de sus volumele recunoscute de Windows şi în partea de jos discurile fizice.
ȘtergereDacă discul nu apare deloc în partea de jos a panoului din dreapta atunci este ceva în neregulă cu conexiunea USB; s-ar putea, de exemplu, ca portul să nu poată da destul curent.
Dacă în partea de jos a panoului din dreapta discul cu pricina apare Offline, atunci daţi click dreapta pe el şi treceţi-l Online.
Vedeţi apoi ce partiţii sunt pe disc. O partiţie recunoscută de Windows are asociată o literă (C:, D:, ...) şi un tip de sistem de fişiere (FAT, FAT32, EXFAT, NTFS).
a functionat, multumesc frumos! Era online, dar cand am deschis Computer Management, m-a atentionat ca trebuie sa selectez partition style MBR pentru acest disc pentru a-l putea folosi, apoi l-am formatat si-l pot accesa! Thx!
RăspundețiȘtergere