30 iunie 2011

Noutăţi tehnologice în fotografia numerică

Luna iunie a anului 2011 a fost neobişnuit de bogată în noutăţi tehnologice în domeniul fotografiei:
  • SonyAlphaRumors a publicat primele fotografii şi specificaţii credibile ale mult-aşteptatului A77: 24 megapixeli, ISO până la 102400, vizor electronic cu 3 milioane de puncte şi GPS incorporat. Odată cu A77 va fi lansat şi A65, succesorul lui A55. Se pare că cele două modele vor fi anunţate în august.
  • Pentax a introdus o nouă familie de aparate de fotografiat cu obiective interschimbabile, Pentax Q, caracterizată prin utilizarea unui senzor de 1/2,3 ţoli. Noua familie a stârnit nesfârşite discuţii, întrebarea fundamentală fiind ce rost are?
  • Nou-născuta firmă Lytro a anunţat intenţia de a dezvolta un aparat de fotografiat capabil să captureze imagini care pot fi puse la punct în post-procesare. Ideea lui Ren Ng este de a captura MxM pixeli fizici pentru fiecare pixel logic cu intenţia ca fotografia luată cu diafragma f:N să poată fi pusă la punct în postprocesare oriunde în profunzimea de câmp corespunzătoare cu f:(NxM/√2) (fără nici un fel de efecte neplăcute introduse de difracţie peste cele corespunzătoare cu diafragma f:N).
  • Tamron a introdus obiectivul AF 18-270mm F/3,5 -6,3 Di II VC PZD, disponibil pentru montúrile Nikon, Canon şi Sony (aceasta din urmă, desigur, fără VC). 
Să fie acestă avalanşă un semn al apropierii singularităţii tehnologice ? Nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu