15 noiembrie 2010

O călărire de seară

Magazinul Veloteca, cel mai bun magazin de biciclete din Bucureştii Ilfovului, are obiceiul să-i înscrie pe cumpărătorii unei biciclete pliante Brompton, dacă vor, pe o listă de distribuţie denumită, întru speranţa civilizării băştinaşilor, Clubul Fanilor Brompton, sau Brompton Fan Club pe Englezeşte, căci doară că valahi suntem şi cinstim limba Împărăţiei, care va fi fiind ea aceea.

Fan Clubul Brompton organizează de două ori pe an o întâlnire concretizată într-o călărire în grup prin Bucureşti, urmată de petrecerea a două-trei ceasuri la taifas într-un loc plăcut zăbavei. O ceată de biciclişti cu Bromptonuri greu trece neobservată; bicicletele sunt deosebite şi atrăgătoare, şi cu atât mai mult când sunt multe la un loc, astfel încât evenimentul bianual este un bun mijloc de reclamă pentru unul dintre cele mai simpatice mijloace de transport personal.

Spre mirarea participanţilor şi pentru a populariza mersul pe bicicletă nocturn Veloteca a stabilit că a treia întâlnire a Fanilor Brompton să înceapă la şase seara, pe Româneşte şase şi jumătate, ceea ce pe 5 noiembrie, o zi de vineri, s-a vădit a fi cu totul după apusul soarelui, lăsarea întunericului şi aprinderea fânarelor iluminatului public. Şi n-a fost rău deloc: pentru că Bucureştiul, oraş European, este mai frumos în clar şi mult obscurul nopţii decât ziua, când se văd atâtea pe care n-am vrea să le vedem.

[A treia întâlnire a Fanilor Bicicletelor Brompton]

A treia întâlnire a Fanilor Bicicletelor Brompton, 5 noiembrie 2010, seara pe la şase. (Fotografie de Alex Pănoiu)

După ce ne-am strâns câţi am fost să ne strângem am pornit pe biciclete: Bulevardul Unirii, Piaţa Alba Iulia, Bulevardul Decebal, Bulevardul Basarabia (fost 23 August pentru nostalgici), apoi prin parc pe lângă turnul de paraşutism până la rondul din capul străzii Maior Ion Coravu, strada Tony Bulandra (unde se află depoul de tramvaie Vatra Luminoasă), şi în fine Şoseaua Iancului, unde am ajuns la cafeneaua Blitz Cafe & Bistro.

Blitz Cafe este un loc plăcut atât privirii cât şi papilelor gustative -- şi, pe lângă ceai, cafea, ciocolată cu mentă şi alte băuturi alcoolice, au şi un acvariu cu peşti hipnotici şi o curticică unde se poate lăsa bicicleta. Acolo fanii participanţi au şezut la o vorbă, două; şi am cunoscut oameni deosebiţi. De la Blitz caravana s-a mutat deasupra Velotecii, unde şed veloruţionarii de la Bate Şaua Să Priceapă Iapa, o asociaţie fără scop lucrativ, sau nonprofit cum se spune astăzi, harnică şi remarcabil de oportună.

Şi de acolo ne-am despărţit plecând călări, fiecare încotrova spre casele noastre, ceea ce mi-a dovedit cât de lesne se circulă prin Bucureşti noaptea, cu bicicleta sau cu alt mijloc de transport personal. Propun primăriei municipiului să ia în studiu posibilitatea generalizării fluenţei traficului de noapte şi pe timpul zilei, că tare bine ne-ar prinde nouă lăcuitorilor. Şi în această notă optimistă rămân în aşteptarea următoarei întâlniri a Fanilor Brompton, de la anul.

2 comentarii: